Iorga - Oameni care au fost, vol. 1, Editura pentru Literatura, 1967, BPT
editie ingrijita si note de Ion Roman
Coperta: P. Vulcanescu
editie ingrijita si note de Ion Roman
Coperta: P. Vulcanescu
Se anunta moartea intr-un spital din Roman a lui Constantin Banu.
Acest profesor de istorie, ajuns in prima linie a vietii politice pe vremea cand ea pastra inca vechea demnitate si decenta si oamenii se ridicau prin talente si merite, era desigur o figura neobisnuita in societate si in activitatea politica.
Cu origini franceze prin femei, dar poate mocan prin barbatii asezati in Bahnitza, el aratase de tanar o deosebita aplecare catre studiile istoriei sau, mai mult, a prezintarii rezultatelor, la care se ajunsese la cercetarea trecutului decat in dorinta de a contribui la imbogatirea lor. Am fost in comisiunea care l-a recomandat ca profesor, la o catedra din Bucuresti.
De acolo l-a desfacut politica, dar iubirea lui pentru cultura l-a facut sa grupeze dupa marele razboi un numar de scriitori in jurul revistei Flacara, de un eclectism tot asa de elegant ca si toata fiinta sa.
Era orator ales, aducand o mare stapanire a formei, fara nici o stridenta. (1)
Nicolae Iorga - Neamul Romanesc - 18 septembrie 1940
- Om politic liberal, C. Banu (1873-1940) a fost ministru al cultelor in 1922-1923. Revista Flacara, pe care a infiintat-o in 1911, s-a bucurat de colaborarea tuturor scriitorilor importanti ai vremii.
No comments:
Post a Comment